De attracties van Le Marche

Wanneer naar Le Marche?

Als je niet tegen de zomerhitte kunt, zijn mei, juni en september de meest ideale maanden om Le Marche te bezoeken. In juli en augustus is het warm, maar toch is het niet overvol druk en waait er altijd een frisse wind in de berggebieden. Regio Le MarcheHet natste seizoen is van half februari tot begin april en in het naseizoen van november tot half december. Zeer fascinerend in de wintermaanden zijn de bergen van Monte Sibillini die dan overdekt zijn met sneeuw.

Steden

Attracties - UrbinoLe Marche bezit diverse middelgrote steden; de vijf voornaamste zijn Urbino, Ascoli Piceno, Ancona, Pesaro en Macerata. De hoofdstad van Le Marche is Ancona, niet de meest aantrekkelijke stad maar wel zeer belangrijk vanwege de haven. Vanuit hier zijn er verbindingen naar Griekenland, Kroatië en Turkije. Urbino, gelegen in het noorden, is wellicht de meest interessante stad. Het is een juweel uit de renaissancetijd die bijna onaangetast hetzelfde is als in de 15e eeuw. Macerata ligt in het zuiden en landinwaarts en is bekend vanwege zijn vele operaconcerten en evenementen.

Eten

Gerechten in Le Marche worden in de meeste gevallen nog traditiegetrouw door de moeder of ‘nonna’ gemaakt. Gecommercialiseerde restaurants, zoals die bestaan in de buurprovincies, zult u bijna niet aantreffen. Het gebruik van verse producten van topkwaliteit behoort tot de attracties van deze streek. De meeste gerechten worden bereid met de traditionele ingrediënten uit die streek of regio. Bestel bij een restaurant, trattoria of pizzeria niet gelijk het gerecht wat u bekend lijkt, maar vraag naar een streekgerecht of ‘la specialità della casa’. Zo zult u worden verrast met de meest uiteenlopende en bijzondere gerechten die u anders nooit zou proeven. Klik hier voor meer over de gastronomie van Le Marche.

Wijnen

Alleen voor de wijn is het de moeite waard terug te keren in de Marche. De kwaliteit is zeer hoog omdat de kwantiteit laag blijft. Le Marche’s trots is de Verdicchio, gemaakt van een locale druif met dezelfde naam. Het is een van de bekendste droge witte wijnen uit Italië. De twee DOC wijnen (Denominazione di Origine Controllata) zijn: Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Enkele andere witte DOC wijnen uit de Marche zijn: Bianchello del Metauro, Colli Pesaresi Bianco, Esino Bianco, Colli Maceratesi en Falerio. Ook bezit Le Marche uitstekende rode wijnen zoals Rosso Conero, gemaakt van de Montepulciano druif, of Rosso Piceno, beter bekend als Rosso Piceno Superiore.

Historische gebouwen

Attracties - Ascoli PicenoLe Marche is rijk aan historie, wat nog terug te vinden is in diverse steden en dorpen waar nog vele historische gebouwen staan. Een kleine greep hieruit zijn de ruïnes, kerken, kloosters, kastelen, pleinen en renaissance architectuur. Romeinse ruïnes kunt u onder andere vinden in Ancona, Fano Macerata en Urbisaglia.
Enkele bijzondere kerken en kloosters vindt u in Ancona zoals de kathedraal van San Ciriaco; Fonte Avellana bezit een zeer goed bewaard gebleven klooster; Santa Maria di Portonovo heeft een Romeinse kerk uit de elfde eeuw die gebouwd is aan het Conero strand. Kastelen zult u onder andere aantreffen in de plaatsen San Leo, Mondavio, Toletiono, Sassocorvara en Senigallia. Een bijzonder elegant plein ‘duomo’ treft u in Ascoli Piceno aan. Urbino, Jesi, Macerata bezitten vele paleizen van renaissance architectuur, een must voor de cultuurliefhebber.

Kust

Attracties - Monte ConeroLe Marche beschikt over een 180 km lange kustlijn. We kunnen twee soorten kustplaatsen definiëren. De eerste zijn de grotere plaatsen met een aangename atmosfeer waar een druk nachtleven bestaat en diverse toeristen in de vele hotels verblijven. Voorbeelden hiervan zijn de plaatsen Gabicce Mare, Pesaro, Senigallia en San Benedetto del Tronto. De wat kleinere kustplaatsen hiertussen, waar meer appartementen en villa’s liggen in plaats van de grotere hotels, zijn lieflijk en gemoedelijk rustig. De Italianen zelf gaan hier in de zomermaanden graag met hun gezin op vakantie. Een voorbeeld hiervan is Cupra Marittima en Grottammare. Voor een fascinerende rotsenkust moet u zeker Monte Conero bezoeken. Hier treft u prachtige witte rotsen langs de kust aan.

Le Marche heeft zoveel moois te bieden, ervaar de pracht van dit nog onaangetaste natuurschoon door een bezoek te brengen aan deze provincie.

Informatie

Wapen van Pesaro UrbinoVoor meer informatie over de regio Le Marche, klik op één van de volgende links: Le Marche (engels) of Le Marche (italiaans).