Gastronomie uit Le Marche

Cappelletti

Gastronomie - CappellettiIn het midden van de laars – tussen de Adriatische Zee en de bergen van de Apennijnen – ligt de Marche. Het is er heerlijk landelijk en de gastronomie van deze streek vindt zijn oorsprong in een leven van zelfvoorziening op de boerderij. Dat betekent dat er eigenlijk vooral producten van het land op tafel komen, of die daarvoor ‘geruild’ konden worden. Eieren voor de champignons of verse sardines: groenten voor vis. Deze voedselstrategie was vooral gericht op vlees in het algemeen en boerderijdieren in het bijzonder. Het resultaat is dat de Marche een keuken heeft waarin kip, eend, duif, gans en konijn hoofdrollen spelen.

Witte truffel

Gastronomie - Witte truffelDaarbij komt dat de Marche de laatste regio voor centraal Italië is, waar pasta uitsluitend met bloem en water wordt bereid. In boter gebakken eieren bestrooid met verse truffel; cappelletti – een speciaal soort tortellini – in bouillon van kapoen (gemeste, gecastreerde haan); en kip of eend uit de oven, zijn typische regiogerechten. Natuurlijke smaak en pure kwaliteit vind je terug in de hanen, kippen en konijnen op het erf. Samen met veel kruiden vormen zij de hoofdingrediënten van smakelijke gerechten – potacchio arrosto, alla cacciatora en porchetta. Om ragoût extra smaak te geven worden de ingewanden van gevogelte toegevoegd. Die laatste zijn ook de essentie van vincisgrassi, een soort lasagne uit de provincie Macerata die royaal wordt overgoten met een saus van kippenlevertjes, -hartjes en –maagjes.

Brodetto di mare

Gastronomie - Brodetto di mareEen ander gerecht waar de streek bekend om staat is de brodetto di mare. Elke plaats heeft wel een eigen variant die vaak weer heel anders smaakt, maar altijd met veel schelpdieren, harder, kruiden, olijfolie en meestal tomaten en verse groenten. En dan zijn er de olive ascolane – olijven gevuld met vlees, vervolgens gepekeld en gebakken. Zo werden ze al in de Romeinse tijd gegeten. Als je in de Marche op zoek bent naar culinaire verrassingen, dan mag je de tartufo (witte truffel) niet missen. Deze truffel wordt beschouwd als misschien wel de lekkerste ter wereld! Je vindt ze van oktober tot februari op de markten van Sant’Angelo in Vado, Sant’Agata Feltria en Acqualagna. Ze komen ten volle tot hun recht in allerlei lokale gerechten en je ziet ze in veel restaurants en osterias in het binnenland.