Over ons. Van woonboot naar boerderij

Wat als een droom is begonnen, is op dit moment uitgegroeid tot werkelijkheid.

In de tijd dat wij (Eric en Nanja) in Nederland woonden en werkten hebben we heel vaak gedacht om een oud huis in Italië te kopen en te verbouwen tot een Agriturismo. Een eigen plek waar onze gasten zouden kunnen genieten van een heerlijke vakantie, omringd door rust, ruimte, natuur en natuurlijk het echte Italiaanse leven.

Dit bleef echter altijd een droom, voornamelijk van Eric. Hij was verschillende keren op vakantie geweest in Italië en vooral de gastvrijheid van de mensen heeft hem altijd erg aangetrokken. Door al zijn enthousiaste verhalen, kreeg ook Nanja belangstelling voor dit mooie land en zijn we samen verder op onderzoek gegaan om te zien ‘hoe’ en ‘waar’ we onze droom zouden kunnen gaan realiseren.

Amsterdam

Wij waren beiden werkzaam in Amsterdam. Eric als calculator/werkvoorbereider bij een aannemer. Een leuke en afwisselende baan met veel contacten. Nanja als tandartsassistente bij het Academische Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) op een gespecialiseerde afdeling voor kinderen. Ook dit was een leuke en afwisselende omgeving met veel fijne collega’s.

In die tijd woonden we op een woonboot, een voormalige vrachtboot uit 1913, in Amsterdam, aan de Amstel t/o de Stopera. Een boot die eigenlijk ons eerste grootschalige verbouwingsproject was, en die we in z’n geheel en eigenhanding hebben verbouwd naar ons eigen idee. Dus, enige ervaring met verbouwing hadden we inmiddels wel opgedaan. Met pijn in ons hart hebben we de boot verkocht en gelukkig heeft die een goede nieuwe eigenaar (https://www.captainrob.eu/) gekregen waar we nog af en toe contact mee hebben.

Italië

In het voorjaar van 2006 zijn we naar Italië vertrokken om een rondreis door verschillende gebieden te maken, die we thuis in Nederland hadden voorbereid, en om ons nader te gaan oriënteren. We hebben in die periode een aantal verschillende huizen bezocht, die we op ons wensenlijstje hadden staan. In de tweede week van ons verblijf kwamen we bij Carincone terecht, en hiervan waren we eigenlijk meteen verkocht.

Carincone is een boerderij geweest en stamt uit 1670. Het dak en de muren waren gerestaureerd, en is mooi opgetrokken met dikke muren bestaande uit stenen van Montaiate (grijs) en een deel met stenen uit Furlo (roze). Ieder jaar komt er nog een familie op bezoek die hier vroeger (rond 1900) hebben gewoond. Het is een familie geweest met acht dochters, die allen in ons huidige huis zijn geboren. Nu komen die dochters met hun familie (man, kinderen en kleinkinderen) hun ouderlijke woning bekijken. Deze mensen zijn erg enthousiast en vinden het leuk en interssant dat Carincone nu weer bewoond is, nadat het ruim 40 jaar leeg heeft gestaan.

Nadat we Carincone gekocht hadden zijn we weer teruggegaan naar Nederland om na circa twee weken weer te vertrekken met een caravan en de eerste levensbehoeften. We waren heel enthousiast omdat onze droom in vervulling was gegaan en we wilden al meteen de mouwen opstropen om aan de slag te kunnen gaan. Helaas, er onstonden de nodige tegenslagen in het begin en voornamelijk op het gebied van de italiaanse bureaucratie. Er waren allerlei formaliteiten waaraan we eerst moesten voldoen, alvorens we echt konden gaan starten met de inmense verbouwing. Dit was een zware tegenvaller.

Verbouwing

In de ruim vijf jaar durende verbouwing hebben we in het begin bij een tweetal italiaanse boerengezinnen in de directe omgeving van Carincone gewoond. Dit was nodig omdat we nog niet in ons huis mochten wonen van de gemeente. Tijdens deze verblijven hebben we ons de Italiaanse taal ‘eigen’ kunnen maken, en kunnen ‘wennen’ aan de italiaanse omgangsvormen en gewoonten. Dit was voor ons een zeer goede inburgingscursus en geweldige ervaring!

Ondertussen bleven we onze droom voor ogen houden, ondanks de vertraging die we met de gehele verbouwingsoperatie opliepen. Uiteindelijk is het ons met veel hulp van familie en vrienden gelukt om Carincone te verbouwen naar onze eigen wensen met vijf mooie appartementen (Aria, Acqua, Fuoco, Terra en Sole & Luna) en een woongedeelte voor onszelf.

Nu we alles, na vele zweetdruppels, achter de rug hebben vinden wij dat onze droom is uitgekomen. Intussen zitten we hier nu alweer ruim vijf jaar en het leven bevalt ons hier erg goed. Wij genieten elke dag van de natuur, rust, en vooral van de vriendelijkheid van de mensen om ons heen. Kortom het echte “La Dolce Vita”.

We zouden het dan ook erg fijn vinden om u als gasten hierin mee te laten delen.

Eric en Nanja Helmers.